Vitamine D vanuit de zon is niet hetzelfde als in een pilletje

Beyuna vitamine D, zon in een potje, Misschien heb je het jezelf wel eens afgevraagd. Waarom heeft een pil met vitamine D in Nederland niet hetzelfde effect als de zon in Spanje? Want dat is voor velen overduidelijk, mensen voelen zich prettiger in Spanje zonder vitamine D pil, dan in Nederland mèt.

De zon heeft een aantal bijzondere effecten. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Maar dat is niet het enige, ook het blauwe licht heeft effect op ons lichaam.

Van de Spaanse blauwe lucht word je vanzelf vrolijk. De Nederlandse grijze luchten werken deprimerend. Blauw licht heeft een activerend effect op onze hersenen, dat merk je bijvoorbeeld als je ’s avonds laat nog op de computer of tablet werkt. Je slaapt dan minder makkelijk in. Gelukkig bestaan er apps waarmee je de hoeveelheid blauw licht in de avond automatisch kunt verminderen.

Maar goed, het gaat niet alleen om het blauwe licht waar we actiever van worden, ook de vitamine D is belangrijk. En iets wat de meeste mensen niet weten is dat vitamine D uit een pilletje anders van samenstelling is dan de vitamine D die in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht.

In de huid wordt vitamine D sulfaat aangemaakt en juist deze variant is verantwoordelijk voor het prettige gevoel wat de zon ons geeft. Het werkt als een natuurlijk anti-depressivum! Daarom word je zo vrolijk van zonlicht!

Iets wat veel mensen wel merken maar niet kunnen verklaren, is dat deze bijzondere vorm van vitamine D ook specifiek werkt tegen artritis, fibromyalgie, huidklachten en hart-en vaataandoeningen. Dat is dan ook de reden dat veel Nederlanders de zon opzoeken in de winter, zij voelen zich daardoor veel beter!

Vanuit vitamine D sulfaat wordt cholesterolsulfaat gevormd, dat klinkt niet zo positief, maar dat is het wel. Jarenlang zijn we bang gemaakt voor cholesterol als zijnde de boosdoener bij het ontstaan van hart- en vaatziekte. Zodra je cholesterolgehalte maar een klein beetje stijgt worden we massaal aan de cholesterolverlagende medicijnen gezet. Is dat echt wel nodig? De laatste wetenschappelijke studies laten zien dat een te laag cholesterolgehalte pas echt ongunstig is.

 

Cholesterolsulfaat is een belangrijke stof voor het hart. Er zijn wetenschappers die denken dat een tekort aan cholesterolsulfaat nu juist een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekte is. Zij denken het tegenovergestelde van de gangbare theorie. Tja, wie heeft er nu gelijk?

Vooralsnog is deze discussie nog niet gesloten, sterker nog, deze tegengeluiden beginnen nu pas langzaam door te dringen. Daarom zullen we voorlopig zelf moeten doen wat we kunnen. En dat betekent concreet: ‘Ga de zon in!’

De zon is niet onze vijand, maar onze vriend, mits we er met beleid mee omgaan. Je hoeft niet bang te zijn voor huidveroudering en huidkanker als je dagelijks een half uurtje onbeschermd in de zon bent. Wie dagen gaat liggen bakken en daarbij verbrandt loopt wel een verhoogd risico.

Voor de aanmaak van vitamine D sulfaat in de huid is er een simpele stelregel. Je maakt alleen door zonlicht vitamine D aan als je schaduw korter is dan je lengte, of vanaf zonkracht 3. Dat is in Nederland pas vanaf mei/juni.  Wanneer je smeert met zonnebrandolie wordt er geen vitamine D aangemaakt en zwemmen na het zonnebad verhindert ook de aanmaak van vitamine D. Wil je langer dan een half uurtje in de zon? Dan is het verstandig om na het eerste half uurtje jezelf wel te beschermen. Hoe groter het huidoppervlak wat je blootstelt aan de zon, hoe groter het effect zal zijn. Met andere woorden, als je alles uittrekt, is tien minuten per dag ook genoeg.

Mensen met een winterdepressie weten waarschijnlijk al wel dat een zonnebankkuurtje ook wonderen kan doen. Want ook de zonnebank kan ervoor zorgen dat er in de huid  vitamine D sulfaat wordt aangemaakt. Mits er tenminste met de juiste lampen gewerkt wordt en je er niet te lang en te vaak gebruik van maakt. Alles met mate.

Bron: Yvonne van Stigt, Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie / www.oergezond.nu

 

Reacties zijn gesloten.