GEZONDHEID EN VOEDING

Er is veel te doen omtrent gezonde voeding, wellness en lifestyle tegenwoordig.

Zo langzamerhand is iedereen het er wel zo’n beetje over eens dat we met z’n allen te dik zijn of worden, obesitas komt veel voor. Vooral voor de jeugd is dit een probleem. Te dik zijn, met name het hebben van te veel visceraal vet, dit is het vet in de buik en in en rond de organen, wordt steeds vaker in verband gebracht met allerlei ziekten en gebreken op latere leeftijd.

Het lastige van dit vet is dat je het niet altijd ziet. Een bierbuik(je) natuurlijk wel maar het komt steeds vaker voor dat ook mensen die op het oog niet te dik zijn wel te veel visceraal vet hebben.

De risico’s waarmee dit in verband wordt gebracht zijn o.a. diabetes II en hart- en vaat ziekten.

Voedingssupplementen, zin of onzin

Je hoort en ziet de laatsshutterstock_appelte tijd steeds meer en vaker over voedingssupplementen. Wat zijn nu precies voedingssupplementen en moet jij ze ook gebruiken en waarom?

Op die vragen zal ik proberen een antwoord te geven.
Als eerste de vraag wat zijn voedingssupplementen. Suppletie betekent niets anders dan aanvulling. In dit geval dus aanvulling op je voeding. Dat wil zeggen alles wat slikt of prikt aan vitaminen en/of mineralen buiten wat je dagelijks eet. De meest bekende is waarschijnlijk de multi-vitamine tablet.

De reden waarom men deze producten gebruikt is over het algemeen het voorkomen van tekorten aan bepaalde nutriënten. Dus kreeg ik van mijn moeder als de R in de maand was een rood pilletje waar van op de doos de kreet “voor extra weerstand” stond. Denk ook aan de lepel levertraan van vroeger of foliumzuur suppletie bij zwangerschap en vitamine D bij zuigelingen via het consultatie bureau.

Wat ik zeggen wil is voedingsuppletie is niets nieuws. Het is allang bekend en geaccepteerd dat tegenwoordig niet alles wat je lichaam nodig heeft ook via de dagelijkse voeding naar binnen komt.

Reacties zijn gesloten.